De laatste jaren ontvangt Nederland veel vluchtelingen, waaronder helaas ook veel kinderen. Theaters, scholen en bibliotheken in Nederland betrekken deze kinderen graag in hun activiteiten en zo ontstond bij Klein Amsterdam Producties het idee om André het astronautje naar het Oekraïens te vertalen. De opbrengsten van deze voorstelling (minus de speelkosten) gaan direct naar onze eigen Oekraïense Anastasiia Liubchenko (Mime Wave Kids). Sinds het uitbreken van de oorloog zet zij zich in voor de slachtoffers van de oorlog aldaar. Het geld komt direct ten goede aan de inwoners.

André het Astronautje (4+) is in samenwerking met de Oekraïense ambassade naar het Oekraïens vertaald en ingesproken door zangeres Maryana Golovchenko en de onlangs vanuit Kiev gevluchte regisseur Aleksai Yatsuta. Het is een beeldende solovoorstelling over het najagen van grote dromen, met veel geluiden en muziek. Het zou troost kunnen bieden om, in een vreemd land, een voorstelling in de eigen taal te kunnen volgen. Dat de voorstelling optimistisch en fantasierijk is, werkt ongetwijfeld mee aan de positieve ervaring. Op verzoek kan iemand die Oekraïens spreekt een nagesprek verzorgen.

Daarnaast adviseren we de taalloze voorstelling Thuis (2+). Hierin vertelt Liubchenko haar persoonlijke verhaal. Zij komt oorspronkelijk uit Kiev en heeft hier in Nederland geworsteld met het vinden van een ’thuis’. Een verhaal dat ook kinderen en ouders in de omgeving van gevluchte gezinnen aanspreekt. Het is een expressieve voorstelling met veel kleur, die overal spelen (mits verduisterd).

Beide voorstellingen kunnen op alle denkbare locaties gespeeld worden, voor Thuis is (enigszins) verduistering nodig.

donatie aan Oekraïense burgers
Spaceplays doneert de auteursrechten én Klein Amsterdam Producties de opbrengsten van André het Astronautje in het Oekraïens (met aftrekking van de speelkosten) aan Anastasiia, die zoals gezegd getroffenen uit haar eigen netwerk ondersteunt, die op hun beurt hún naasten kunnen helpen. Zo komt elke euro goed terecht. Meer weten over waar de steun naartoe gaat? Volg Mime Wave op Facebook.