Sprookjes van thuis is een kleurrijke familievoorstelling waarbij vier Oekraïense sprookjes worden vertaald door middel van tekst, beweging en muziek. Door het tweetalig uit te voeren is het voor zowel Oekraïens sprekenden als Nederlandssprekenden goed te volgen.

Het zijn zowel klassieke als moderne sprookjes vol fantasie, humor en symboliek.

De geverfde vos – van Ivan Franko
Over een vos die koning wordt, tot het volk zijn grote geheim ontdekt.

Het magische ei – volkssprookje
Een mysterieus verhaal over een magische wereld waarin een man een magisch ei ontvangt van een adelaar. Maar met de grote voorwaarden dat hij het niet laat stukvallen!

Guldjian – volkssprookje
Een traditioneel sprookje van de Krim Tataren, de originele bevolking van De Krim. Over een heldin die haar koninkrijk beschermt tegen een gevaarlijke draak.

Meneer Katskie, Mira en de Zee – van Oksana Lushchevska
Een modern sprookje over een meisje met een kat. Ze verlangt naar de zee en gaat ernaar op zoek.

Door de Russische invasie in Oekraïne hebben veel Oekraïners moeten vluchten. In dit project werkt Anastasiia Liubchenko samen met zowel Oekraïense vluchtelingen als Nederlanders die professioneel actief zijn in het theater. Met Sprookjes van thuis wil Anastasiia een bijdrage leveren aan de ontmoeting tussen Nederlanders en Oekraïners. Sprookjes geven een heel andere, meer universele inkijk in een cultuur. Iedereen herkent de sprookjesvorm en heeft er een bepaalde vorm van nostalgie bij.

Sprookjes van thuis is een project van de Oekraïens-Nederlandse theatermaker Anastasiia Liubchenko. Nadat zij was afgestudeerd in Kyiv (Oekraïne) in pantomime en regie voor animatie, verhuisde ze in 2010 naar Amsterdam, waar ze afstudeerde aan de mime-opleiding en in 2016 haar Nederlandschap ontving. Ze maakte vier voorstellingen voor volwassenen en heeft sinds 2019 naam gemaakt met de succesvolle kindervoorstellingen Geel en Thuis.

Naast theater maken schildert ze ook. Deze creatieve kant is een vast onderdeel van haar theatervoorstellingen. Zowel haar schilder-, als theaterstijl is fantasievol, humoristisch en relativerend. Ze werkt ook met thema’s die sociaal betrokken zijn en emoties niet uit de weggaan.

persfoto's