Je kent het spelletje Hamertje Tik wel nog van vroeger! Met een hamertje tik je ronde vormpjes door de gaatjes of sla je spijkers in kurk. Je hebt fysieke kracht nodig en ontdekt hoe iets in elkaar past. Een eerste ‘werkervaring’ dus!

Hamertje Tik wordt een pleintje waar jonge kinderen verschillende huisjes ontdekken. Via spannende straatjes beweeg je je van een gek huisje naar een klein schuurtje. En daar kan van alles gebeuren. Je bouwt zelf een muurtje. Of tikt met 10 vingers een brief op een ouderwetse typemachine, stopt ‘m in een envelop en doe het op de post. Met zandlopers zie je hoe de tijd verstrijkt. Welke bonen kun je allemaal fijnmalen? Is er een sleutel kwijt; vind hem dan terug met een magneet.

Hamertje Tik is een installatie waar je speelt met tastbaar materiaal, ontdekt hoe de dingen echt in elkaar zitten en de mechaniek ervan werkt. Inspirerend voor zowel de allerkleinsten (waar zit de opening van een doosje?) tot iets oudere kinderen (hoe ver schijnen zaklampjes?). En voor de ouders… die herkennen vast nog veel.

Diederike Smits (Diederikes Tokois beeldend kunstenaar. Naast haar ‘vrije’ werk maakt ze interactieve kunstinstallaties voor jonge kinderen.

 

persfoto's